Follow Us @soratemplates

Jumaat, 19 Januari 2018

[Sebab-Sebab Utama] Wajib Ada Insurans/ Takaful Sebagai Langkah Bijak Dalam Pengurusan Kewangan Dan Perlindungan Serta Satu-Satunya Harta Peninggalan Untuk Anak-Anak Kita

Jumaat, Januari 19, 2018 0 Comments

15 sebab utama wajib mempunyai Insurans/ Takaful sebagai perlindungan. Orang yang bijak dalam pengurusan kewangan mesti mengambil skim perlindungan samaada Insurans atau Takaful. Antara 15 sebab ialah :
1. Perlindungan terhadap kehilangan pendapatan awal.
2. Satu bentuk simpanan terpaksa.
3. Peruntukan untuk pendidikan anak anda.
4. Untuk faedah perubatan dan kemasukan ke hospital.
5. Peruntukan untuk kecacatan.
6. Pelaburan yang berbaloi.
7. Tanggungjawab, penjagaan dan jaminan untuk keluarga.
8. Mengurangkan beban kewangan.
9. Untuk perbelanjaan menguruskan andai kata ada kematian (khairat kematian).
10. Kesinambungan perniagaan.
11. Menjaminkan legasi atau harta untuk generasi akan datang.
12. Menyebarkan risiko atau berkongsi risiko.
13. Kerana orang lain perlu hidup.
14. Untuk melindungi daripada aset dan liabiliti.
15. Untuk menggantikan kos sara hidup.


Bagi kita yang beragama Islam, sudah semestinya wajib mengambil Takaful berbanding Insurans. Walaupun skim perlindungan Takaful sangat penting, namun tahap kesedaran orang ramai terhadap kepentingannya masih rendah.

Alasan yang sering diberi orang ramai untuk tidak mengambil skim perlindungan Takaful adalah kerana tidak mampu memberi komitmen kewangan, mahal dan berasa rugi kerana tidak nampak faedah-faedah yang disediakan. Dan lebih mengarut lagi... yang beranggapan membeli Insurans/ Takaful adalah "tempah tiket untuk mati". SEMUA MENGARUT!!!

Adakah anda berfikir dan bersedia untuk sesuatu yang tidak dijangkakan???
📍Kematian
📍Kemalangan
📍Penyakit Kritikal
📍Tua/ Uzur papa...
📍Hilang upaya akibat kemalangan

Cuba fikir dan renungkan sejenak.. Apa akan berlaku pada keluarga anda atau anak-anak anda yang masih kecil, masih perlukan kita???
Apa yang boleh kita tinggalkan untuk mereka setelah hilang tempat bergantung???


TAHUKAH ANDA???

Semua orang berhadapan dengan risiko. Hakikatnya kita semua, berhadapan dengan risiko kematian, kelumpuhan dan pelbagai jenis penyakit merbahaya. Cuma, bila dan bagaimana sahaja yang kita tidak ketahui. Tetapi harus diingat kebarangkalian untuk ketiga-tiga ini menjengah diri kita akan meningkat dari hari ke hari. Setiap hari berlaku, kita semakin dekat dengan kematian yang telah ditentukan-Nya bila tiba masa.

Setiap hari kita bergerak,  setiap hari kita di atas jalan raya untuk ketempat kerja mencari rezeki dan semakin tinggi keberangkalian untuk berdepan dengan risiko kemalangan yang bukan sahaja boleh menyebabkan kematian, tetapi juga hilang upaya akibat kemalangan (minta dijauhkan - Nya).


BUKANKAH PERIT JIKA MEMIKIRKANNYA ???

Sebaik-baiknya, sebelum anak-anak dan keluarga kita bersedih atas pemergian kita, ditambah pula runsing dengan beban yang ditinggalkan. Kita hendaklah bertindak dari sekarang. Sebaik-baiknya, tinggalkanlah legasi atau harta untuk sekurang-kurangnya menampung keperluan mereka. Lebih-lebih lagi jika kita adalah punca pendapatan utama atau tunggal semasa hayat masih ada.

BERTINDAKLAH SEGERA !!! Kerana malang tidak berbau.

Biasa kita dengar dengan pepatah "ingat 5 perkara sebelum 5 perkara". Konsep ini juga terpakai dalam insurans mahupun Takaful. Syarat utama untuk mendapatkan keistimewaan-keistimewaan skim perlindungan Takaful adalah mesti dilindungi :
📌Sihat sebelum sakit
📌Muda sebelum tua
📌Hidup sebelum mati


Takaful VS Insurans
KENAPA ASYIK CERITA PASAL TAKAFUL???

Sebab semakin lama dalam industri, makin kerap dengar pengalaman para agen. Pasal sakit yang macam-macam sekarang ini. Kos rawatan yang mahal, keluarga datang ke Syarikat Takaful untuk semak ada tak suami, isteri, ibu dan ayah mereka ada mengambil Takaful. Orang sakit beria mohon Takaful sampai agen kena marah sebab tak nak tolong orang yang tengah sakit.

Sebagai contoh, risiko penyakit seandainya kita telah diserang sesuatu penyakit, contohnya sakit jantung dan baru mula mengambil Takaful, maka penyakit ini tidak boleh dilindungi lagi. Maksudnya segala bil dan bayaran berkaitan penyakit ini tidak boleh dituntut kerana tidak dilindungi. Sebab itulah dinasihatkan untuk mengambil skim perlindungan Takaful semasa sihat, sebelum sakit.

Begitu juga dengan kematian dan kelumpuhan/ kurang upaya akibat kemalangan. Lagipun, malang memang tidak berbau. Kita tidak tahu tarikh kematian kita. Kita tidak tahu bila kemalangan boleh menimpa ke atas kita. Kita tidak tahu bila penyakit akan datang menjengah oleh kerana kita tidak tahu bila malang akan menimpa, maka perlulah sediakan perlindungan secukupnya terlebih dahulu.

Oleh itu wariskan harta, bukan hutang hutang ibarat kata pepatah "harimau mati meninggalkan belang, manusia mati meninggalkan...?". Apabila kita sudah tiada nanti, sebaik-baiknya janganlah ditinggalkan beban atau hutang yang banyak kepada pasangan, anak-anak atau waris-waris yang ada.


Dengan mengambil Skim Perlindungan Takaful secukupnya, masalah ini boleh diatasi. Ambillah perlindungan secukupnya, pastikan jumlah pampasan yang akan ditinggalkan kepada waris nanti cukup untuk menampung keperluan mereka dalam jangkaan masa yang panjang.

Jika anda masih belum mempunyai apa-apa perlindungan, bertindaklah segera untuk mendapatkannya. Untuk keterangan lanjut atau quation.. hubungi Agen Takaful berdaftar anda di bawah :

Atau

Selasa, 16 Januari 2018

Sue Melati Beauty | Make up Artis Malaysia | Dengan Kecantikan Natural Kelembutan Semulajadi

Selasa, Januari 16, 2018 12 Comments
Kredit gambar : FB Sue Melati Beauty
Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Baru-baru ini Cheq Sempoi berpeluang menghadiri dan belajar teknik make up dari seorang yang sangat istimewa. Dengan kerjasama Encik Anwar dari Kaio Studio telah menemukan Cheq Sempoi dengan, Jurumekap profesional. Beliau yang dimaksudkan ialah Sue Melati  atau lebih senang dengan panggilan Kak Su make up artis Malaysia. Memang pakar dalam solekkan, membantu wanita supaya kelihatan lebih cantik, elegan dan bertaraf world class. Beliau bukan saja dikenali dikalangan artis-artis malah seluruh warga semenanjung, Sabah, Sarawak dan Negara Brunei. Antara perkhidmatan yang ditawarkan ialah :
> Profesional make up
> Basic To Advance
> Personal/ Group Coaching

Kredit video : Kaio Studio

Cheq Sempoi mencuba makeup 
dari tip yang diberikan sangat mudah

Cheq Sempoi Bersama
Pengasas Sue Melati Beauty
PERKHIDMATAN DAN KELAS SOLEKKAN YANG DISEDIAKAN

Walaupun bagi sesetengah orang nampak kelas Kak Su biasa-biasa, tapi tips dan ilmu sangat padat Kak Su berikan. Hanya siapa yang sudah join kelas Kak Su saja yang tahu macam mana Kak Su mengajar. Untuk makluman semua Kak Su telah menjadi Jurumekap kepada beberapa siaran TV popular Malaysia antaranya :
> NONA
> Wanita Hari Ini
> Mentor TV3
> Drop The Beats
> Clever Girl
> Anugerah Juara Lagu
> Muzik-Muzik
> Hero Oven
Full house dengan Para Pelajar
Kelas make up Sue Melati Beauty ada caranya yang tersendiri. Sebanyak 7  teknik transformasi make up artist yang selalu ditekankan dalam kelas Kak Su ialah :

🌸Teknik faundation kalis sentuh (waterproof) tanpa loose powder bawah mata, make up akan nampak matte.
🌸 Teknik bland eyeshadow
🌸 Teknik letak eyeshadow gliter
🌸 Kegunaan brush dengan betul
🌸 Melukis kening tanpa cukur
🌸 Contour muka nampak cengkung
🌸 Teknik bibir nampak munggil

Cheq Sempoi teruja dengan
produk Sue Melati Beauty
Antara teknik-teknik dan tip-tip lain yang ditawarkan oleh Kak Su untuk para pelajar-pelajarnya adalah :

🌸 Dari daily make up sehingga ke make up nikah 
🌸 Teknik eyeshadow terbaru
🌸 Teknik blande eyeshadow dengan turutan yang betul
🌸 Kenali make up brush secara details satu persatu
🌸 ukir kening nampak natural dan kemas tanpa teknik gam
🌸 Contour muka menjadi bujur sirih
🌸 Cara-cara memakai foundation mengikut tone kulit dengan betul
🌸 Bibir menjadi mungil dan seksi
🌸 Skill dan trick solekan
🌸 sesuai untuk zero to advance kelas

Muka Cheq Sempoi yang berseri-seri bila di sapukan campuran Oil Seri Wajah dengan Faundation Sue Melati Beauty yang awesome

KELEBIHAN-KELEBIHAN MENGIKUTI KELAS ANJURAN SUE MELATI BEAUTY 

Kelebihan bagi sesiapa yang mengikuiti kelas make up Sue Melati mereka akan menikmati 7 kelebihan dan keseronokan selain dari tip-tip yang diajar. Kelebihan tersebut adalah :

🌸 Demo dan praktikal
🌸 Sijil Penyertaan
🌸 Makanan tengahari disediakan
🌸 Barang make up di sediakan
🌸 Goodies setiap pelajar
🌸 Make up paling kemas dan cantik akan diberikan gift 'special' dari Kak Su
🌸 Akan diberi 'gift' siapa yang dapat jawab soalan dalam kelas
Kredit gambar : FB Sue Melati Beauty


Yang bestnya semua pelajar akan diajar bagaimana cara untuk membuat marketing dan buat duit dengan kerjaya ini... bestkan??? Jika ilmu solekkan sudah menjadi sebati dengan jiwa Kak Su. Kini beliau memperkenalkan produk sendiri untuk membantu para wanita diluar sana dalam bidang kecantikkan ini. Dengan mengeluarkan produk jenama sendiri, Sue Melati Beauty memperkenal kan 2 produk yang berkualiti tinggi iaitu Foundation dan Oil Penaik Seri Wajah.

Wajah Cheq Sempoi Berseri-seri dengan campuran faundation dan oil seri wajah Sue Melati Beauty
Apa yang bagus tentang produk Sue Melati Beauty ini???

1. Sudah tentulah produk Sue Melati 100% dijamin berkualiti tinggi, selamat dan suci dengan bahan-bahan alami dan bebas alahan.
2. Produk ini mendapat kelulusan dan berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia yang terbukti bebas daripada bahan berbahaya. Seperti merkuri, hidrokinon dan paraben yang boleh mendatangkan kesan mudarat kepada pengguna.
3. Mempunyai ribuan testimoni yang berpuas hati dengan produk Sue Melati Beauty.


FAUNDATION SUE MELATI BEAUTY

Kebaikan yang ada didalam faundation yang superb dan wajib ada dalam bag make up anda kerana :
☆ Memudarkan parut jerawat
☆ Dapat mengecutkan jerawat
☆ Memutihkan kulit wajah
☆ Anti-aging
☆ Mengecutkan pori-pori
☆ Sesuai untuk kulit yang berminyak dan kulit normal
☆ Serta sesuai semua jenis tone kulit ASIA


OIL PENAIK SERI WAJAH SUE MELATI BEAUTY

Kandungan dalam penghasilan oil penaik seri wajah ialah aigan oil, rosehip oil, blackseed oil dan tatamu oil. Bahan-bahan tersebut berfungsi mengubati dan memperbaiki kulit yang rosak serta melembutkan dan menghaluskan kulit. Sangat bagus untuk kulit. Terutama kulit yang kering macam Cheq Sempoi. Antara kebaikan yang terkandung adalah :

☆ Antibakteria
☆ Antibiotik
☆ Antioksidan
☆ Antineuralgic
☆ Anti Inflamasi

Cantik untuk suami...
Suami pun sayang...
Semua orang 'wajib' menggunakan produk Sue Melati Beauty. Kenapa 'wajib' menggunakan produk mereka???

Tinggi kualiti, matte & waterproof, HALAL Jakim, full coverage, ada vitamin C & E, UV protection, Sakura dan Alovera.

Untuk maklumat lanjut :

No. Tel : 018-2090617

FB Page : Sue Melati

Khamis, 11 Januari 2018

Bentodon | Makanan Halal Jepun | Secara Online Di Alam Maya Pilihan Masa Kini

Khamis, Januari 11, 2018 3 Comments
Pelbagai Menu Istimewa

Bentodon Pilihan
Cheq Sempoi Dan Rakan-Rakan
Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Hai!! Cheq Sempoi sini... penulisan kali ni agak unik sikit sebab Cheq Sempoi sendiri rasa macam pelik makanan Jepun ada servis penghantaran. Apa-apapun sekarang ni jangan pelik lah, semua kemudahan dihujung jari kita.


Cheq Sempoi nak tanya la. Siapa kat sini suka order servis penghantaran makanan? Kalau dipikirkan kadang-kadang kita kat office terlalu sibukkan?. Tetiba teringin nak makan, makanan Jepun.. dah nak kena keluar. Drive kereta, bayar parking dan susah nak cari parking. Jadi cara terbaik order je online delivery ni sangat mudah.



Berita baik buat semua yang suka dengan makanan Jepun dan suka order servis penghantaran makanan (delivery), kini semua boleh tempah makanan Jepun kegemaran anda secara dalam talian sahaja di website Bentodon.




Menu istimewa yang ada di Bentodon telah dicipta istimewa resepinya oleh Chef Shohaimi yang berpengalaman lebih 18 tahun dalam masakan Jepun. Bukan senang nak jumpa chef Muslim yang pakar dalam masakan Jepun. Kita tidak perlu meragui lagi masakan yang disediakan serta tidak perlu risau bab HALAL sebab sudah semestinya Halal dimakan.



KAWASAN DELIVERY DAN ORDER BENTODON

> Kawasan penghantaran sekitar kawasan Petaling Jaya antara 1 km hingga 10 km, penghantaran adalah percuma.


> Manakala penghantaran 10 km atau lebih. Terutama sekitar Kuala Lumpur. Cas penghantaran di kenakan sebanyak RM5 mengikut per order.


> Minimum 6 order hidangan/ menu utama, penghantaran adalah percuma.


> Order mana-mana menu makanan Bentodon paling minima 2 set, penghantaran adalah percuma, kalau tidak akan dikena bayaran sebanyak RM5. 

> Bentodon juga ada membuat perkhidmatan katering untuk mesyuarat atau apa-apa jamuan, dengan syarat tempahan awal dilakukan beberapa hari sebelum majlis diadakan.



Suasana Dalam Restoran
MENU MAKANAN JEPUN HALAL YANG ADA DI BENTODON

Bentodon menyediakan pelbagai jenis menu antaranya, 9 jenis Bento, 9 jenis Don dan 3 jenis menu bagi orang yang mengamalkan vegetarian. Sesuai untuk semua orang kerana Bentodon adalah menu yang seimbang dan berkhasiat. Tapi untuk kali ni Cheq Sempoi kenalkan 9 jenis Don sahaja. Sebab kalau nak kenalkan semua.. takut nanti rambang mata dibuatnya.
Tori Teriyaki Don
Smoked Duck Tamago Don
Gyu Don
Ha... macam mana semua?. Hemmm.. nampak sedapkan? Memang sedap. Ketiga2 menu diatas sangat menjadi pujaan hati Cheq Sempoi. Memang lazat sangat ranggup dan segar sangat. Bekas yang digunakan pun berkualiti tinggi dan makanan sentiasa baru dan segar. Lepas habis makan bekas tu boleh guna pakai semula. Antara tiga-tiga ni ada itik dan ikan salmon yang kita sedia maklum sangat mahal. Tapi di Bentodon kuantitinya boleh dimakan untuk 2 orang dan berbaloi. Jom kita jamu mata lagi menu yang ada.

Tori Katsu Curry Don

Unagi Kabayaki Don (Belut)

Sake Butter Yaki Don
Inilah hidangan Bentodon yang paling ramai suka dan berkhasiat bagi pengemar belut kerana belut mempuyai khasiat yang tinggi untuk kesihatan terutama kaum lelaki. Cheq Sempoi tak pernah makan belut sebab tengok fizikal dia pun dah geli inikan nak masuk mulut. Masa hidangan belut ni sampai di depan Cheq Sempoi. Pelayan tidak bagi tahu itu belut... apa lagi Cheq Sempoi pulun la, sedap sesangat. Lepas je telan kawan sebelah cakap tu belut. Cheq Sempoi ingat nak rasa loya atau muntah keluar, tapi tidak... itu yang membuktikan masakan yang disediakan berkualiti. Tiada hanyir mahupun bau yang tidak menyenangkan. Dan kalau ada peluang memang nak order je lagi. Jom tengok lagi 3 menu istimewa terakhir untuk kali ini.


Golden Tendon

Seafood Yaki Udon

Yasai Yaki Udon
Jenis yang tak suka nasi tu, boleh order je udon. Udon mee ni special sebab ada seafood semua. Paling syok, sos dia sedap dan ada topping dengan Bonito Flakes ala-ala Takoyaki tu. Sedap jugak. Memang semua menu kena dengan citarasa Cheq Sempoi. Macam mana dengan semua, suka yang mana? Jangan tunggu lagi cepat dail telefon. 

Waktu operasi: 
Isnin-Sabtu 
(Ahad dan cuti umum: Tutup)

Waktu penghantaran:
Makan tengah hari  
(11:30am – 12:30pm / 12:30pm – 1:30pm)
Makan malam
(6:30pm – 7:30pm / 7:30pm – 8:30pm)

Syarat tempahan:
2 Main Dish 
(Penghantaran percuma)
1 Main Dish 
(Cas penghantaran: RM5 per order)

Tempahan makanan halal Jepun secara online di Bentodon bermula Januari 2018 di laman web rasmi Bentodon di www.bentodon.my.

Isnin, 8 Januari 2018

Sihaf Arabic Restoran | Masakan Arab | Pilihan Rakyat Malaysia Menjamu Selera

Isnin, Januari 08, 2018 1 Comments
Assalamualaikum dan salam sejahtera...


Majlis Pembukaan Sihaf Arabic Restoran 2017
Menu Nasi Arab Terbaik Di Shah Alam
Makanan arab, bukan merupakan menu asing dikalangan masyarakat Malaysia. Makanan ini biasanya dihidangkan dengan kuantiti yang sangat banyak seperti mana orang arab biasa makan. Cheq Sempoi telah menghadiri Majlis Pembukaan Sihaf Arabic Restaurant di Shah Alam. Majlis pembukaan berlangsung dengan begitu meriah, kehadiran tetamu dari kalangan rakan media, blogger, bikers dan orang ramai. Dianggarkan lebih dari 200 orang tetamu datang pada hari tersebut. 


Majlis pembukaan restoran dimulakan dengan bacaan doa oleh staff Sihaf dan seterusnya owner restoran berucap. Kemudian majlis diteruskan dengan perasmian Sihaf Signature menu oleh owner Sihaf memperkenalkan menu Nasi Briyani Buloh. Majlis tersebut juga telah menjemput Richie Rachman, seorang DJ radio tempatan popular yang berinteraksi secara spontan membuatkan majlis lagi gamat dibuatnya. Pada majlis tersebut para tetamu juga dihiburkan dengan persembahan nasyid oleh kumpulan nasyid jemputan.





Cheq Sempoi bersama Richie Rachman (DJ Radio Popular)

Kumpulan Nasyid Jemputan

Majlis Pembukaan | Sihaf Arabic Restoran

Cheq Sempoi sekeluarga

Para Tetamu Yang Hadir 
Di Sebalik Makna Nama Dan Logo Sihaf Arabic Restoran  
Di majlis pembukaan tersebut buat pertama kalinya restoran yang terletak di Shop Lot Vista Alam, Shah Alam. Dinamakan bersempena dengan konsep yang disebutkan dalam Al-Quran, yang bermaksud pinggan emas :

يُطَافُ عَلَيْهِمْ بِصِحَافٍ مِنْ ذَهَبٍ وَأَكْوَابٍ ۖ وَفِيهَا مَا تَشْتَهِيهِ الْأَنْفُسُ وَتَلَذُّ 
الْأَعْيُنُ ۖ وَأَنْتُمْ فِيهَا خَالِدُونَ

"Kepada mereka diedarkan piring-piring dan gelas-gelas dari emas, dan di dalam syurga itu terdapat apa yang diingini oleh hati dan segala yang sedap (dipandang) mata. Dan kamu kekal di dalamnya".

-Surah Az-Zukhruf, Ayat 71- 




Logo
Logo restoran ini merujuk kepada namanya. Selain itu, ia mengandungi tiga segitiga melengkung, kerana tiga adalah antara nombor ganjil yang selalu disebut dalam Sunnah dan juga jumlah hidangan dalam sehari seperti yang biasa masyarakat amalkan. Juga corak tradisional yang menghiasi segitiga melengkung ini melambangkan budaya Islam dan warna yang digunakan mencerminkan negara-negara Islam. Dengan nama dan logo yang dipilih, ianya seperti satu penghormatan kepada konsep-konsep Islam dan mengundang rahmat kepada pelanggan-pelangan restoran mereka.





Hiasan Dalaman Sihaf  Arabic Restoran
Sempat Cheq Sempoi meninjau ke dalam Sihaf Restoran Cuisine, keselesaan makan di restoran ini boleh dianggap terbaik. Anda boleh pilih sama ada mahu makan di luar restoran sambil hirup udara segar atau di dalam restoran yang memiliki penghawa dingin. Layanan di sini cukup baik dan cepat. Pelayan di sini total orang arab. Jika anda berbahasa arab, satu kelebihan. Jika anda mahu bertutur dalam bahasa melayu tiada masalah sebenarnya tetapi takut mereka kurang faham apa yang anda mahukan. Jadi, gunalah Bahasa Inggeris bagi memudahkan perantaraan dengan mereka. 

Apa yang Cheq Sempoi dimaklumkan harga di sini boleh dikatakan murah dan berpatutan. Jika ada yang kata mahal pada restoran ini, ia masih berbaloi kerana nasi arab di sini sangat terbaik. Jadi, kepada peminat nasi arab atau mahu merasa masakan dari negara Yemen, anda boleh mencubanya di restoran ini. Jangan terkejut datang ke sini kerana ramai orang arab berkeliaran di kawasan ini seperti berada di negara mereka.








Antara Menu Sihaf Arabic Restoran Pada Majlis Pembukaan
Dipelancaran Restoran Sihaf Arabic Cuisine yang diacarakan oleh MC Richie Rachman pelbagai persembahan dihiburkan dengan nyanyian dan music Arab. Paling ditunggu-tunggu adalah acara pemotongan Shawerma (Kebab) yang terpanjang di Malaysia. Best betul bila dapat turut serta menggulong dan memotong Shawerma tersebut. Cheq Cempoi sempat ambil beberapa keping gambar untuk buat kenang-kenangan Shawerma (Kebab) terpanjang di Malaysia book of record. Seronok  dan sangat teruja di meja panjang tu. Lepas habis digulung kebab tu dipotong-potong untuk para tetamu yang hadir siap dapat bekal bawak balik kerumah lagi, sangat pemurah hati owner restoran.

Shawerma (kebab)
Untuk Maklumat Lanjut :

Sihaf Arabic Restaurant


Alamat :

B-LG-1 Shop Lot Vista Alam
Jalan Ikhtisas Seksyen 14
40000 Shah Alam 
Selangor

TEL:  011-11110500