Follow Us @soratemplates

Rabu, 17 Oktober 2018

RESORT WORLD KIJAL TERENGGANU | MENJANJIKAN KETENANGAN KEDAMAIAN DAN KEPUASAN PARA PENGUNJUNG | TEMPAT PENYU BERTELUR

Rabu, Oktober 17, 2018 0 Comments
Assalamualaikum dan salam sayang buat semua...


Cheq sempoi sini!!! sudah lama Cheq Sempoi tak bersiaran. Sejak kebelakangan ni kesihatan agak terganggu la. Sekarang alhamdulillah sikit lepas jumpa doktor. Ok walaupun dalam kurang memuaskan Cheq Sempoi sempat pergi ke sebelah pantai timur. Terengganu kito... Mu tunggu aku datang!!!. 😍

Waktu bertolak dengan menggunakan Bas Persiaran Go Genting Tour Ride To The Peak

Mungkin anda semua jugak sedang merancang percutian di Pantai Timur Malaysia?. Jom Cheq Sempoi cadangkan tempat peranginan popular di Pantai Timur Malaysia yang wajib pergi dengan keindahan pantainya yang tenang serta sangat memukau hati dengan sesuatu yang unik dan santai.



Chek in di reseption


Travel kali ni bertempat di Resort World Kijal, Terengganu yang sangat indah serta cantik pemandangannya. Paling Cheq Sempoi teruja ialah berpeluang menyaksikan kitaran kehidupan... apabila seangkatan penyu pulang ke pantai di Resorts World Kijal, Terengganu tempat Cheq Sempoi menginap. Woww!! sangat awesome pengalaman dan peluang baru dari pihak Awana Genting ni buat Cheq Sempoi sekeluarga.


Resorts World Kijal (dahulunya dikenali sebagai Awana Kijal) adalah benar-benar Syurga di Bumi dengan layanan kelas pertama. Untuk makluman anda... tempat-tempat persekitaran tersebut diberi sokongan oleh Resort World Kijal melalui pembersihan pantai tahunan Jabatan Perikanan.



Bilik Cheq Sempoi sekeluarga
Suite Premier
Dengan pantai yang berpasir halus murni di latar belakangnya, Resorts World Kijal menawarkan pemandangan yang agak indah dan romantis ke retret eko alam jauh dari hiruk-pikuk kota. Resorts World Kijal menawarkan pelbagai jenis bilik untuk memenuhi keperluan percutian serta keselesaan anda dan boleh menampung ratusan tetamu pada satu masa. Jika anda mencari beberapa privasi atau urusan romantis, Suite Premier ini pasti disyorkan; dengan tab mandi peribadi dan jakuzi luaran dengan akses langsung ke pantai.

Padang Golf & Tasik Kecil
Gelanggang Tenis
Gym

Di sini jom Cheq Sempoi berkongsi dengan anda apa yang boleh anda lakukan di Resorts World Kijal selain menikmati pemandangan hebat di sini. Mempunyai gym, gelanggang tenis dan kawasan Permainan Golf yang luas dengan sebuah tasik kecil yang hijau pemandangan mampu mengeluarkan aura positif bagi anda yang bermain sambil beriadah. Padang golf ini bukan sahaja terbuka kepada tetamu hotel tetapi juga mengalu-alukan tetamu berjalan kaki. Mereka yang suka bermain golf akan menghargai kenyataan bahawa padang golf kejuaraan 18-lubang Resorts World Kijal mempunyai setanding 72, dan terdiri daripada Palma dan Rimba Nines. Tetamu yang terlupa membawa peralatan golf mereka akan gembira kerana set golf tersedia untuk disewa. 


Antara aktiviti-aktiviti lain ;


πŸ’ͺ Gym
🎯 Memanah
🎾 Tenis
🚡 Berbasikal
🎣 Memancing
πŸŒ‘ Melihat kelip-kelip dibakau
🌳 Menikmati durian (mengikut musim)

Aktiviti Telematch / Teambuilding

Resorts World Kijal boleh menampung kumpulan besar tetamu, dan oleh itu ia adalah lokasi yang sempurna untuk hari-hari keluarga atau teambuildings. Anda boleh meminta pihak resort untuk menganjurkan gim sayap yang menyeronokkan untuk hari keluarga atau program teambuilding anda. Mereka agak kreatif untuk datang dengan segala macam permainan yang menyeronokkan untuk anda mengambil bahagian. Bahagian yang terbaik? Pelancongan yang menyeronokkan boleh dilakukan di pantai.

Permainan Rakyat
Anda tidak akan berasa bosan dengan pelbagai jenis permainan yang ada. Anda boleh bermain boardgames gergasi yang ada dengan keluarga dan rakan-rakan anda semasa menginap di Resorts World Kijal tanpa sebarang kos sama sekali. Mereka mempunyai pelbagai jenis permainan nostalgia untuk anda memilih dari, permainan ular gergasi & tangga, teng teng dan catur gergasi.



Ingin berenang tetapi tidak berminat untuk merasa pasir di kulit anda? Merasa takut dengan gelombang kasar di pantai? Jom, pergi ke kolam renang besar di Resorts World Kijal. Kolam renang menyediakan persekitaran yang selamat untuk orang dewasa dan kanak-kanak untuk berenang santai.



Makan tepi laut suasana romantis di OASIS BEACH BISTRO (OBB)
Terdapat beberapa restoran inhouse di Resorts World Kijal, tetapi jika anda berada dalam mood untuk beberapa tempat makan yang romantis, hanya menuju ke Oasis Beach Bistro. Anda boleh meminta persediaan gazebo seperti dalam gambar di atas untuk menggembirakan orang yang anda sayangi. Menambahkan lagi romantis malam anda Live Band akan menghiburkan anda dengan yang tersayang.


Live Band
Seseorang mesti melakukan sesuatu semasa anda berada di Resorts World Kijal selain berjalan-jalan di sepanjang pantai menikmati matahari terbit. Tidak seperti pantai di Pantai Barat di mana anda hanya dapat melihat matahari terbenam, di sini di Pantai Timur, anda akan dapat melihat matahari terbit dari pantai dan ia adalah pemandangan yang menyegarkan dan mengasyikkan.



Terdapat banyak buaian gantung yang diikat ke pokok kelapa di sepanjang pantai di Resorts World Kijal. Ini adalah untuk keseronokan santai anda, jadi anda boleh mengambil kesempatan daripada buaian ini untuk berjemur atau hanya untuk menikmati kesegaran udara nyaman bau lautan luas sambil menikmati suasana sempurna untuk berehat di waktu malam juga, di bawah langit yang berbintang.



Penyu betina yang datang mendarat untuk bertelur

TURTLE WATCHING / MELAWAT PENETASAN PENYU 🐒🐒

Penyu adalah salah satu makhluk paling unik di bumi dan boleh didapati di semua perairan hangat dan sederhana di seluruh dunia. Kebanyakan penyu menjalani perpindahan yang panjang, sejauh 1400 batu, antara tempat makan mereka dan pantai di mana mereka bersarang. Penyu boleh dilihat di persiaran laut pantai di Terengganu, Malaysia, dan pantai persendirian di sepanjang Resorts World Kijal adalah salah satu daripada tempat mereka datang.

Pada dasarnya, tujuh spesies yang boleh didapati hari ini telah wujud selama lebih dari 100 juta tahun, sejak zaman dinosaur dan mereka menghadapi ancaman kepupusan dan sangat sukar untuk mencari habitat populasi untuk penyu kerana penyu jantan tidak akan kembali ke pantai. Hanya penyu betina yang akan kembali ke tempat bersarang yang sama di mana mereka dilahirkan dan bahkan kemudian, itu hanya bertujuan untuk meletakkan telur sahaja.

Apabila penyu betina datang ke pantai mereka menggali sarang di tanah dengan pedang belakang mereka, menanamkan telur mereka dan kembali ke lautan. Mereka muncul pada waktu malam, bergerak ke arah lautan dan kekal di sana, bersendirian, sehingga tiba masanya untuk mengawan. Musim mengawan biasanya pada bulan Mac-Oktober, bergantung kepada spesies dengan tempoh kehamilan 6-10 minggu. Penyu betina boleh menghasilkan antara 70-190 telur bergantung kepada spesies.


Pendaratan penyu biasa di sepanjang pantai peribadi Resorts World Kijal, terutama dari Mei-Oktober setiap tahun. Penyu boleh dilihat telur mereka pada waktu malam di sepanjang pantai di Resorts World Kijal, tetapi sekali lagi, itu semua tentang nasib. Jika waktu yang tepat dan anda kebetulan, anda akan dapat melihat penyu tersebut, tetapi jangan bimbang jika anda tidak melihat apa-apa di pantai sambil berjalan kaki di sepanjang pantai pada waktu malam. Resorts World Kijal mempunyai Hatchery mereka sendiri di mana telur penyu yang ditemui di sepanjang pantai di Resorts World Kijal dipindahkan supaya anak-anak penyu mempunyai peluang yang lebih baik untuk bertahan hidup apabila dibebaskan ke laut.

Penetasan ini adalah sebahagian daripada usaha Resorts World Kijal untuk menyebarkan kesedaran tentang penyu dan membantu untuk mengisi semula laut dengan penyu supaya tidak pupus selamanya. Telur penyu yang telah dikumpulkan di sini ditanam di dalam pasir dan biasanya menetas dalam kitaran 60 hari. pasir di mana sarang penyu menentukan kelamin penyu: di bawah 85 darjah Fahrenheit (30ΒΊC) adalah penyu jantan yang utama; di atas 85 darjah Fahrenheit (30ΒΊC) adalah penyu betina.


Telur penyu yang didemokan penanaman. Menguburkan telur penyu di dalam. Selepas menetas, anak-anak penyu mengambil masa selama seminggu untuk menggali diri mereka keluar dari sarangnya. Apabila anak-anak penyu sudah keluar dari telur mereka, mereka akan dilepaskan ke lautan dalam usia 3 atau 4 hari selepas menetas. Mereka dilepaskan berdikari serta bertahan hingga dewasa. Jika anda melawat penetasan semasa musim penetasan (antara Mei hingga Oktober), anda berpeluang dapat melihat / melepaskan anak-anak penyu kembali ke laut.



Berikut adalah sedikit tentang penyu ; 
🐒🐒🐒

Setiap 100 penetasan dikeluarkan, hanya satu atau dua penyu yang terselamat. Kadar kematian penyu sangat tinggi bukan sahaja disebabkan oleh pemangsa tetapi ia semata-mata bersifat hidupan liar di mana ia adalah mengenai survival yang paling kuat. Yang berkata, berhenti mencemarkan laut dan berhenti membeli telur penyu. Itu sahaja akan membantu dalam meningkatkan populasi mereka.

Terdapat sesuatu untuk semua orang di Resorts World Kijal, sama ada berbulan madu, pemain golf atau pencinta alam. Secara keseluruhannya, ia adalah tempat yang sempurna jika anda ingin berseronok dan berehat.
Ingin berehat? Untuk maklumat lanjut mengenai tempahan percutian di Resorts World Kijal, sila rujuk maklumat di bawah.

Resorts World Kijal
Tambah: Km 28, Jalan Kemaman-Dungun, 24100 Kijal, Kemaman, Terengganu.


Tel: (609) 864 1188
Faks: (609) 864 1688


Isnin, 15 Oktober 2018

DATUMCORP LANCAR KEMPEN #DATUMHOMESFORALL" PEMAJU PERTAMA MELAKSANAKAN TANGGUNGJAWAB SOCIAL KORPORAT

Isnin, Oktober 15, 2018 0 Comments
Assalamualaikum dan salam sejahtera...

πŸ“· Media Selangor
Baru-baru ini | 6 Oktober 2018 Cheq Sempoi berpeluang menghadiri satu majlis menandatangani memorandum persefahaman antara Datumcorp International Sdn Bhd dan Epic Homes serta pelancaran Datum Homes For All bertempat di Datum Galleria, Taman U-Thant, Ampang Hilir, Kuala Lumpur.



Majlis yang diadakan sangat meriah sekali dengan kehadiran ramai tetamu yang terdiri daripada pemilik kediaman dan pelabur. Majlis disempurnakan oleh YAB Dato' Menteri Besar Selangor, YAB Tuan Haji Amirudin Shari, dan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) DatumCorp, Shytul Shahryn Mohamad Shaari yang turut melancarkan kempen berkenaan.

Kempen #DatumHomesforAll bertujuan untuk mengukuhkan pembangunan komuniti DatumCorp melalui dua objektif iaitu :

  • Pertamanya adalah dengan mempertingkatkan kesedaran dalam kalangan masyarakat berhubung dengan sumbangan komuniti Orang Asli kepada negeri Selangor. Ini merupakan inisiatif tanggungjawab sosial korporat DatumCorp yang diperkenalkan melalui permainan mudah alih Datum Tap yang mana ia merupakan pertama seumpamanya di Malaysia.
  • Kedua pula adalah dengan meningkatkan pemilikan kediaman dan pelaburan di Datum Jelatek melalui empat pakej khas unik sebagai meraikan pelancaran inisiatif tanggungjawab sosial korporat pertamanya bagi membolehkan pelabur dan bakal pemilik kediaman ditawarkan dengan lebih nilai apabila memilih menjadi sebahagian daripada komuniti Datum Jelatek.



Pakej tersebut ialah The Voyager Pack, Wealth Boost Pack, Blooming Pack and Pro-CPack yang mana ia direka untuk memenuhi keperluan unit para pembeli individu. Majlis tersebut menyaksikan pemeteraian MoU antara CEO DatumCorp International Shytul Shahryn Mohamad Shaari, dengan Presiden Epic Society, John-Son Oei.

Turut dilancarkan adalah permainan pertama Datum Tap yang memberi peluang kepada pemain untuk membantu komuniti Orang Asli melalui bermain permainan melalui telefon pintar sementara berpeluang untuk memenangi hadiah yang ditawarkan. EPIC Society merupakan organisasi bukan berorientasikan keuntungan yang memberi tumpuan terhadap usaha mendirikan rumah kepada komuniti Orang Asli yang kurang mendapat perhatian. Berdasarkan fakta daripada UNDP, 34% daripada Orang Asli hidup secara proaktif, bersamaan dengan 1/3 daripada keseluruhan populasi. Rumah merupakan perkara yang sangat penting kepada Orang Asli, yang mana ia sangat berkaitan dengan identiti mereka, peluang pekerjaan komuniti dan tanah. Membantu keluarga untuk memilik rumah, bakal membantu keluarga melepasi kitaran kemiskinan.



John-Son Oei berkata, "kami berasa terharu apabila diberi untuk bekerjasama dengan DatumCorp menerusi kempen CSR mereka. Ternyata Datum Tap muncul sebagai sebuah gamification yang tempat bagi menyampaikan dan menjayakan matlamat kami dalam membudayakan komuniti Orang Asli. Umum mengetahui permainan telegon bimbit kebiasaannya adalah untuk bersuka ria dan mungkin untuk memenangi hadiah. Namun begitu, Datum Tap bergerak seiring dengan hasrat bagi memenuhi kehendak komuniti dan secara tidak langsung memndidik masyarakat mengenai komuniti Orang Asli".

Selain itu, komuniti Orang Asli menjadi pemenang dan menjadi bintang di dalam kempen berkenaan - ini bermakna lebih ramai orang akan menyedari betapa pentingnya peranan mereka yang merupakan sebahagian daripada bangsa yang kaya dengan seni serta warisan budaya.


Permainan Datum Tap merupakan permainan mudah alih yang unik dan ia boleh dimuat turun dengan iOS dan platform Android. Ia membenarkan pemain mengumpul planks dengan bermain telefon pintar bagi membina rumah maya untuk komuniti Orang Asli. 

Para peserta yang berminat untuk menyertai permainan tersebut memilih 'Like' Datum Jelatek Facebook Page, log masuk di dalam aplikasi mudah alih dengan authentik akaun Facebook yang mana ia boleh menang dalam permainan dengan memenangi ganjaran maya untuk merebut hadiah utama dan hadiah mingguan.

Pada akhir kempen tersebut iaitu pada bulan Januari 2019 DatumCorp akan berubah menjadi rumah maya kepada rumah sebenar bagi sebahagian daripada keluarga Orang Asli dengan bantuan daripada EPIC Homes. 


Hadiah mingguan bagi pemain ialah Huawei P20 Pro (13 unit untuk dimenangi) dan hadiah utama yang akan diumumkan pada Januari 2019, berupa pakej melancong ke Osaka, Jepun selama 6 hari 5 malam. Hadiah mingguan pula akan diumumkan setiap hari Ahad manakala pemenang utama akan diumumkan pada 12 Januari 2019 seiring dengan majlis peringkat akhir syarikat tersebut.


Datum Jelatek terdiri daripada DatumCorp International yang memiliki nilai pembangunan kasar (GDV) sebanyak RM1.2 Juta itu merupakan projek pembangunan bersepadu transit yang melibatkan nilai pembangunan kasar (GDV) sebanyak RM1.2 Juta".

Untuk maklumat lanjut, Datum Jelatek sila hubungi link :

Atau

FB :
DatumJelatek

Klik Datum Tap untuk Google Play

Rabu, 5 September 2018

Terbaru ~ Kecantikan Seorang Wanita Bermula Dengan Safi Dermasafe Jenama Halal No. 1 Malaysia

Rabu, September 05, 2018 6 Comments
Assalamualaikum pembuka bicara, 
kali ini kita berpantun pula,
khas untuk semua wanita di luar sana, 
istimewa kepada semua wanita.
Chewahhh!!

Cheq Sempoi here!!! 
Wanita cantik memang selalu menjadi idaman. Kerana kecantikannya, hati lelaki menjadi luluh dan terpikat. Sebab itulah wanita dengan dunia kecantikan tidak dapat dipisahkan.



TERBARU ~ KECANTIKAN SEORANG WANITA BERMULA DENGAN SAFI DERMASAFE JENAMA HALAL NO 1 MALAYSIA


Syantik tak kulit Cheq Sempoi?
Adoi...Cheq Sempoi nak bagi tau satu rahsia ni. Mai dekat-dekat sikit. Ramai yang tanya pasal Kulit Cheq Sempoi yang nampak licin tak dak jerawat dari dulu sampai sekarang. Ha.. ni la yang Cheq Sempoi marah ni, gara-gara adik Cheq Sempoi nama dia Rahimah. Dia suruh cuba produk Safi masa zaman sekolah tingkatan 2 kira-kira tahun 1990. Woww!! 28 tahun yang lepas. Paling best walaupun masih sekolah tapi mampu beli produk Safi. Opsss... Cukup setakat ni saja rahsia Cheq Sempoi bongkarkan.

Gadis generasi masa kini percaya kulit yang sihat adalah umpama kanvas yang membiaskan keyakinan diri mereka. Namun kembara kecantikan mereka dalam menzahirkan impian memiliki raut wajah mempesona, berseri dan bermaya berakhir dengan lambakan lautan pelbagai jenis formulasi produk penjagaan wajah yang tidak memenuhi keperluan khusus kulit muka mereka. 

Ok Girls! Hidup ini terlalu indah untuk kamu bermurung! percayalah setiap masalah pasti ada jalan penyelesaiannya!. Bawa Bertenang! kerana SAFI DERMASAFE adalah jawapannya!.


Dari mana datangnya lintah,
dari sawah turun ke kali,
dari mana datangnya cinta,
dari safi turun ke hati....

Mulakan transformasi kecantikan dan keyakinan diri dengan kulit yang sihat bersama SAFI DERMASAFE kesinambungan kembara kecantikan terbaharu daripada SAFI Jenama Halal No.1 Malaysia. Rangkaian Inovasi kecantikan terbaharu daripada SAFI ini adalah hasil komitmen berterusan di dalam penyelidikan dan pembangunan produk oleh SERI (SAFI Excellence in Research and Innovation) makmal produk HALAL terbesar di dunia. 

KEPUTUSAN KAJIAN DAN PENYELIDIKAN YANG SENTIASA DIPANTAU SERTA DIJAGA KUALITINYA

SAFI DERMASAFE adalah rangkaian produk penjagaan wajah “mesra kulit”yang diuji secara dermatologi, tanpa alergen dan diperakui halal, mempunyai kadar pH yang seimbang, dengan rangkaian produk pembersih wajah tanpa paraben. Serta produk penyegar dan pelembap dengan kombinasi formulasi bahan-bahan bebas daripada pewangi, pewarna, alkohol, minyak mineral dan ujian keatas haiwan. 



Buah manis namun berduri,
jatuh bunganya ke tepi kali.
Wajah putih amat berseri,
Kalau senyum manis sekali.

SAFI DERMASAFE sesuai digunakan untuk semua jenis kulit dan juga mereka yang mempunyai kulit sensitif. Rangkaian SAFI DERMASAFE turut merumuskan khasiat kecantikan sumber semulajadi ekstrak Bunga Chamomile dan Likouris. Kedua-dua bahan ini mengandungi manfaat terupatik dan anti-radang yang dapat mengurangkan dan mengatasi masalah kulit sensitif seperti jerawat, ruam dan menyamankan kulit dari kerengsaan selain membuatkan kulit lebih segar dan bermaya.


Majlis pelancaran SAFI DERMASAFE turut menjemput Dr Maryati Maharon, Pakar Estetik Perubatan.


TERDAPAT 5 JENIS PRODUK PENJAGAAN WAJAH TERBARU RANGKAIAN SAFI DERMASAFE 




Pembersih Muka Mousse Gentle Care 
Pembersih lembut dan ringan yang menghasilkan buih lembut dengan hanya satu pam. Diperkaya dengan esktrak Likuoris dan Chamomile, ia membersihkan kulit secara mendalam sambil mengurangkan kemerahan dan kerengsaan untuk keselesaan pada wajah. Formula yang tidak kering dan anti-pencemar ini membantu melindungi kulit dari pencemaran alam sekitar (Anti-PM2.5) sambil mengekalkan kelembapan pada kulit agar kulit kekal segar dan bermaya. 

HARGA: RM28.90 (150 ml) 



Pembersih Muka Gel Mild & Gentle 
Diperkaya dengan esktrak Likuoris dan Chamomile membersihkan kulit secara mendalam sambil mengurangkan kemerahan dan kerengsaan pada wajah untuk keselesan kulit. Ia juga membantu mengekalkan keseimbangan pada kelembapan kulit agar kulit lebih sihat dan berseri. 

HARGA: RM19.90 (100 g) 



Semburan Penyegar & Pelembap Muka, Booster Hydrate & Refresh 
Diperkaya dengan ekstrak Likouris dan Chamomile mempunyai kebaikan 2 dalam 1 yang mengekalkan kelembapan pada wajah sambil memperkuat struktur, melindungi kulit daripada pencemaran dan membolehkan solekan kekal lama. 

HARGA: RM 39.90 (100 ml) 



Pelembap Siang Soothe & Hydrate 
Diperkaya dengan ramuan semulajadi ekstrak Likuoris dan chamomile yang menyegarkan. Tidak berminyak dan pantas menyerap ke dalam kulit menjadikan kulit kekal lembap selama 24 jam. 

HARGA: RM35.90 (50 g) 



Pelembap Malam Rehydrate & Recover 
Diperkaya dengan ramuan semulajadi ekstrak Likuoris dan chamomile yang mudah meresap kedalam kulit dan membantu merawat kulit muka tanpa meninggalkan kesan minyak terutamanya ketika anda sedang tidur. 

HARGA: RM48.90 (50 g)

Rangkaian produk SAFI DERMASAFE kini berada dipasaran pada harga RM19.90 hingga RM48.90 dan boleh didapati secara ekslusif di WATSONS – rangkaian farmasi dan toko produk penjagaan diri terbesar di Malaysia. 

Untuk maklumat lanjut & promosi...

sila layari laman sesawang rasmi SAFI www.safi.com.my

Facebook rasmi SAFI

Instagram rasmi SAFI www.instagram.com/SAFIMalaysia

Budaya mengumpat perlu dijauhi,
Membuang masa tiada gunanya ,
Saidatina Khadijah kita contohi ,
Berusaha menjadi seanggun peribadinya.

Khamis, 16 Ogos 2018

Ucapkan Dengan Bunga | Meluahkan Sebuah Kasih Sayang Teragung | Yang Membahagiakan

Khamis, Ogos 16, 2018 0 Comments
Assalamualaikum dan salam sejahtera..

MANUSIA merupakan makhluk yang sempurna, dibekalkan dengan akal, nafsu, dan segala perasaan di hatinya. Salah satunya adalah perasaan cinta atau kasih sayang. Sifat kasih sayang ini termasuk dalam sifat yang dicintai Allah SWT.



Allah SWT membenci orang-orang yang tidak memiliki rasa kasih sayang di hatinya. 
"Hal ini ditegaskan oleh Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam dalam hadisnya, “Rasa kasih sayang tidaklah dicabut, melainkan hanya dari orang-orang yang celaka.” (HR Ibn Hibban)

Perihal kasih sayang, Islam pun mengatur batas-batas atau bentuk kasih sayang yang diperbolehkannya. Kasih sayang memang memiliki makna yang tidak terbatas. Memiliki rasa kasih sayang kepada makhluk lain merupakan fitrah yang dimiliki manusia. Maka, untuk mewujudkan kasih sayang dalam Islam, manusia diajarkan untuk melakukan perbuatan yang nyata. Kasih sayang kepada manusia lain berbentuk perbuatan tolong menolong, menjaga silaturahmi, meringankan beban dan kesulitan orang lain, mengajak orang lain ke jalan Allah, menjaga kedamaian dan lain sebagainya.

MEET THE MEN BEHIND FLOWER CHIMP




Maximilian Lotz
Chief Executive Officer, Flower Chimp

Niklas Frassa
Chief Operating Officer, Flower Chimp


“Ucapkan dengan bunga!” Kepesatan industri e-dagang di peringkat global telah memacu perkhidmatan penghantaran bunga dan membolehkan pengguna mencipta kenangan indah bersama insan tersayang. Bayangkan, betapa mudahnya anda boleh memilih jambangan bunga kegemaran anda dan merancang penghantaran semudah di hujung jari sahaja. 




Pelbagai Jambangan Bunga Buat Yang Teristimewa

Daripada pilihan jambangan sempena hari lahir hingga ke kiriman bunga sebagai tanda ucapan tahniah, titipan istimewa sempena sambutan Hari Kekasih dan Hari Ibu, Flower Chimp akan memenuhi keperluan bunga-bungaan anda dari harga serendah RM89 sahaja. Melangkah setapak ke hadapan berbanding pesaing mereka, Flower Chimp menawarkan perkhidmatan penghantaran ke seluruh negara yang meliputi lebih daripada 80 daerah di dalam Malaysia, termasuk di Sabah dan Sarawak. Dengan rangkaian meluas seperti itu, tidak hairanlah perkhidmatan penghantaran bunga dalam talian tersebut menjadi pilihan utama pelanggan yang turut menikmati penjimatan menerusi penghantaran secara percuma ke atas semua tempahan tanpa had perbelanjaan minima. Malah, pelanggan juga boleh menjadualkan penghantaran pada hari yang sama bagi semua tempahan yang dibuat sebelum pukul 1 tengah hari untuk mengejutkan insan tersayang mereka. 

“Walaupun kami masih baharu dalam perniagaan penghantaran bunga ini, Flower Chimp telah berkembang hingga menjadi jenama terkemuka dalam industri ini. Dalam tempoh kurang daripada dua tahun, mereka telah menjadi pilihan nombor 1 dalam perkhidmatan penghantaran bunga secara dalam talian di Malaysia, Indonesia dan Filipina dengan rekod pertumbuhan lima (5) kali ganda berbanding tahun lepas,” kata Maximilian Lotz, Pengasas Flower Chimp. 







Flower Chimp menerima pelaburan berjumlah RM6 Juta berikutan prestasi cemerlang di Asia Tenggara. Pengasas berhasrat meluaskan perniagaan ke Singapura menjelang pertengahan Ogos 2018.

Berikutan prestasi memberangsangkan mereka dalam perkhidmatan penghantaran bunga secara dalam talian, Flower Chimp berjaya menambat pelaburan berjumlah RM6 juta daripada sekumpulan pelabur termasuklah Asia Venture Group (AVG), sebuah syarikat persendirian yang telah menilai potensi besar Flower Chimp menerusi model perniagaan dan strategi pemasaran mereka yang unik. Syarikat yang sama turut membuat pelaburan dengan syarikat lain seperti iMoney, Happy Fresh dan iPrice. 


“Kami mensasarkan untuk mengembangkan rangkaian kami di Singapura menjelang pertengahan bulan Ogos 2018 dan di negara Asia Tenggara yang lain termasuklah Vietnam, Thailand dan Hong Kong pada tahun 2019,” tambah Lotz. 




Lotz dan rakan kongsi/Ketua Pegawai Operasi, Niklas Frassa yang mendalami sendiri perniagaan bunga-bungaan berhasrat untuk menggunakan pelaburan yang diterima untuk mengukuhkan operasi mereka di Indonesia dan Filipina, di samping meningkatkan infrastruktur teknikal untuk memanfaatkan pelanggan kami dengan ciri-ciri pintar termasuklah sistem penjejakan secara langsung bagi setiap pesanan. 


“Dalam masa yang sama, kami menjalankan kajian ke atas pasaran semasa secara berterusan dalam mencari idea untuk produk dan promosi baharu untuk pelanggan kami yang kembali untuk mencari sesuatu yang bersesuaian dengan keperluan mereka,” kata Frassa. 

Kata Frassa lagi, “Dengan kuasa pemasaran dalam talian dan media sosial, kami mahu mengukuhkan penjenamaan kami dan menjadi pilihan pertama dalam kalangan pelanggan yang semakin lama semakin bijak mengendalikan perkata berkaitan teknologi. Kami yakin, dalam tempoh dua belas (12) bulan akan datang, dari Suku Keempat (Q4) 2018 hingga ke Suku Keempat (Q4)  2019, Flower Chimp akan berkembang sehingga tiga (3) kali ganda menerusi sumbangan daripada empat pasaran utama iaitu Malaysia, Singapura, Indonesia dan Filipina”. 




Pemberian bunga atau hadiah adalah satu simbolik yang sangat berkesan diantara dua hati. Tidak hairan lah permintaan jambangan bunga secara online telah memudahkan penyampai mencurahkan kasih sayang kepada yang tersayang. Setiap hari adalah hari istimewa dalam hidup kita, jadi mekarkan lah dengan sejambak bunga secara online..😍 cepat, mudah dan menjadi memori indah anda anda!!!.

Untuk maklumat lanjut sila hubungi :

Flower Chimp Malaysia 
Instagram: 
@flowerchimp

Flower Chimp Indonesia
Instagram: 
@flowerchimp.id

Flower Chimp Filipina
Instagram: 
@flowerchimp.ph


LATAR BELAKANG FLOWER CHIMP 

Flower Chimp telah ditubuhkan oleh dua usahawan dari Jerman, Maximilian Lotz dan Niklas Frassa yang telah lama bertapak di Asia Tenggara. Selepas menghabiskan masa di Belanda yang terkenal sebagai pusat perkembangan bunga-bungaan dunia, mereka mengambil keputusan untuk menceburi bidang perniagaan berkaitan bunga dan meletakkan penanda aras baharu dalam perkhidmatan penghantaran bunga secara dalam talian. Dengan mengutamakan kepuasan pelanggan, Flower Chimp telah memenuhi keperluan terhadap bunga berkualiti tinggi pada harga berpatutan yang turut disokong dengan perkhidmatan penghantaran percuma ke seluruh negara. Sejajar dengan peningkatan perniagaan tersebut, mereka terus meningkatkan perkhidmatan dan menjalankan penyelidikan dan pembangunan untuk menawarkan lebih banyak pilihan bunga-bungaan kepada pasaran yang semakin berkembang. 

Buat masa ini, Flower Chimp beroperasi di Malaysia, Indonesia dan Filipina. Dalam masa terdekat, dua usahawan bercita-cita tinggi ini bakal melancarkan platform mereka di Singapura dan negara Asia Tenggara lain. 

Untuk maklumat lanjut tentang Flower Chimp, layari www.flowerchimp.com.