Follow Us @soratemplates

Ahad, 30 Disember 2018

Diambang Malam Tahun Baru 2019 | CITTA Mall Menjemput Artis Korea | K-Pop Pilihan Masa Kini

Ahad, Disember 30, 2018 5 Comments
Assalamualaikum & salam sayang semua😘
Cheq Sempoi sini😍





Sebab-Sebab | CITTA Mall Pilihan Pengunjung Bersantai Dan Berhibur

Wow!!!πŸ˜‰artis K-Pop?? Biar betul? Ha..ha.. jangan tak percaya guys... CITTA Mall, sebuah pusat membeli-belah yang sangat sesuai bersantai dan berhibur bersama seisi keluarga. Diilhamkan di pusat membeli-belah yang terletak di Ara Damansara, Petaling Jaya. Pusat membeli-belah ini boleh diakses melalui Jalan Lapangan Terbang Subang, Jalan Lembah Subang dan Jalan PJU 1A / 1, yang dihubungkan dengan Lebuhraya NKVE, LDP, Persekutuan dan GCE. Sambungan Talian LRT yang akan beroperasi berhampiran Citta Mall akan melengkapi perniagaan ke pusat membeli-belah. 


CITTA Mall telah menjana beberapa penghormatan di kalangan penghuni Lembah Klang. Dibuka pada 25 Jun 2011, CITTA yang bermaksud 'minda' dan 'hati' telah beroperasi dengan pelbagai perusahaan yang memenuhi pelbagai keperluan pengunjung-pengunjung. CITTA Mall mengamalkan konfigurasi terbuka dengan penekanan terhadap ruang, mengintegrasikan komuniti dengan lancar dengan menyediakan pelbagai pilihan makanan dan hiburan. 

Diuruskan oleh Citta Sdn Bhd, Citta adalah pusat membeli-belah yang dimiliki oleh SEB Asset Management, pengurus dana hartanah Jerman, dan pemaju hartanah Puncakdana Group. Citta terletak di tapak seluas 8 ekar (3.24ha), dengan keluasan lantai kasar 650,000 kaki persegi dan kawasan seluas 404,000 kaki persegi. Ia mempunyai 130 kedai, termasuk pasar raya Presto, sembilan dewan panggung wayang MBO, elektrik, komputer dan peruncit, Harvey Norman, perabot Macy dan restoran Makanan Laut Unik.


Diambang Malam Tahun Baru 2019 | CITTA Mall Menjemput Artis Korea | K-Pop Pilihan Masa Kini

Paling Hebat Tahun Ini! Selepas menyambut Hari Krismas baru-baru ini... akan berlangsung  pula dengan Parti Undur Tahunan Malam Tahun Baru. Oleh itu, tidak hairanlah ramai pengunjung meraikan orang-orang yang tersayang. Pada malam 31 Disember 2018 adalah masa CITTA Mall Set untuk meraikan Parti Malam Tahun Baru yang ketiga, entiti CITTA Mall dengan barisan artis jemputan yang disusun termasuk tarian extraordinaire Rejuvenate Dance Crew, pop Crew, pop idol Rax Teh, Progressive-Ethno-Fusion Band Nadir, witty host Baki Zainal, chanteuse Kilafairy dan K-Pop Boyband MASC.


Acara bermula pada 8.30 malam, hari Isnin. Selalu ada sesuatu yang berbeza setiap tahun seperti kehadiran selebriti Dina Nadzir dan Adibah Noor yang pernah ikut serta parti malam tahun baru pada masa lalu. Sekarang kita mempunyai Kilafairy dan buat pertama kali, kehadiran selebriti antarabangsa kumpulan K-Pop Boyband MASC. 


"Restoran di pusat membeli-belah akan dilanjutkan masa operasinya sehingga lewat malam untuk para pengunjung menjamu selera. Bagi mereka yang ingin mengelakkan kesilapan tempat letak kereta boleh memilih untuk menggunakan aplikasi perjalanan, "MULA". Kami baru-baru ini bekerjasama dengan MULA menawarkan pilihan pengangkutan kami". 


"Kami akan mengesyorkan pelawat untuk memuat turun aplikasinya dan menggunakan promosi sedia ada dengan MULA untuk melawat pusat membeli-belah di Malam Tahun Baru. Semua pelawat perlu lakukan memuat turun aplikasi MULA2U melalui Google Play atau App Store dan menggunakan kod promo MULA "MULA2CM" untuk mendapatkan RM5 off 2 rides (setiap pengguna sebulan; sah sehingga 31 Disember 2018)".



"Tawaran ini hanya untuk pengunjung ke CITTA Mall dan boleh digunakan untuk perkhidmatan "BOOK NOW dan" PRE-BUKU. "Seperti tradisi, bunga api akan menyala ke langit pada tengah malam, yang selalu memeriahkan suasana untuk ramai orang Alternatif yang hebat untuk paparan bunga api di tempat lain di Kuala Lumpur, piramek CITTA Mall telah mendapat reputasi sebagai kebanggaan visual yang dapat dinikmati dengan lebih dekat. "Tidak ada yang mahu terjebak dalam lalu lintas hanya untuk melihat bunga api, dan demi kebaikan sebagai pusat membeli-belah terbuka, kami mampu memberi pembeli kami dengan pandangan yang tidak dapat dilihat dari bunga api di atas kepala mereka". Kata Allison Chan, (Eksekutif Kanan untuk Pengiklanan & Promosi) 


Katanya lagi, "Parti Malam Tahun Baru adalah acara terbesar kami pada tahun ini, dan ia sentiasa masa terbaik untuk mencerminkan dan meraikan kejayaan yang telah kami capai dengan komuniti yang telah menyokong kami. Dalam satu cara, anda boleh mengatakan ini adalah cara kami untuk memberi kembali kepada rakyat; dengan melemparkan mereka pesta mereka tidak akan pernah lupa."


Secara kebetulan, CITTA Mall akan bekerjasama rapat dengan Kelab LEO SMK Bandar Utama Damansara 3, SMK Subang Utama, Sri Kuala Lumpur, SMK Seafield, SMK La Salle Klang, SMK Assunta, dan SMK Seksyen 4 Bandar Kinrara pada 14 Disember untuk menyebarkan beberapa Bersorak Natal untuk anak-anak Waja Home, tempat perlindungan bagi kanak-kanak kurang bernasib baik. Projek CSR, berjudul "Xmas Spotlight on Children", melihat 30 kanak-kanak berumur antara 4 dan 18 yang menghabiskan hari yang menyeronokkan di CITTA Mall, termasuk filem percuma di MBO Cinemas, bengkel kraf Krismas, dan permainan. 

"Ini adalah tahun kedua kami melakukan ini, dan kami amat berterima kasih kepada CITTA Mall untuk bersetuju dengan projek ini bersama kami,". 
"Perkhidmatan sentiasa berada di teras segala yang kita lakukan, jadi sangat yakin untuk menerima sokongan institusi seperti CITTA Mall untuk memberi anak-anak ini Krismas yang tidak dapat dilupakan." kata Gregory Soo, (Pengerusi projek dari SMK Bandar Utama Damansara 3)

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai CITTA Mall dan menerima kemas kini aktiviti, 
sila lawati halaman Facebooknya di :

Ahad, 23 Disember 2018

BERSANTAI DI PULAU PINANG | PULAU MUTIARA | PULAU YANG TERKENAL DENGAN SYURGA MAKANAN | DAN TEMPAT-TEMPAT MENARIK PILIHAN PELANCONG

Ahad, Disember 23, 2018 2 Comments
Assalamualaikum dan salam sayang semua,
Cheq Sempoi sini..😍

Keindahan | Pulau Pinang diwaktu malam

BERSANTAI DI PULAU PINANG | PULAU MUTIARA 

Nama Pulau Pinang diambil daripada nama pokok pinang (areca catechu). Ia juga dipanggil Tanjung Bidara sebelum dikenali sebagai Pulau Pinang. Negeri ini terbahagi kepada dua bahagian iaitu seberang pulau dan Seberang Perai dengan adanya 2 buah jambatan terpanjang dan feri di laut Prai, Glugor dan Bagan Dalam menjadi penghubung. Terdapat juga sebuah Lapangan terbang kedua sibuk bagi pesawat kargo di Malaysia. Tapi Cheq Sempoi lebih suka dengan panggilan 'Pulau Mutiara'. Pulau Pinang merupakan salah 14 negeri-negeri di Malaysia. Terdapat banyak pantai terletak di Pulau Pinang. Dan yang paling penting dalam sejarah, Pulau Pinang adalah tempat lahir Cheq Sempoi. Memang terbaiklah kampung Cheq. 

Ok jom kali ni Cheq nak share dengan hampa semua tempat yang best kat Penang. Hopefully info ini dapat tolong hampa semua untuk plan tempat untuk dilawati di Pulau Mutiara. Negeri yang famous dengan anak mami yang cantik manis memang telah menjadi salah satu negeri tumpuan pelancong selain Melaka dan Kuala Lumpur. Percayalah memang tak salah hampa semua pilih Pulau Mutiara sebagai tempat bersantai yang sangat 'awesome' (bak kata orang putih).


πŸ“· Google

PULAU MUTIARA | PULAU SYURGA MAKANAN 

Disebabkan ramai yang suka makan, maka Cheq mulakan dengan tempat menarik di Penang yang latest mengenai makanan di Penang. Biasa kita dengaq muzium tentang barang-barang bersejarah, kereta atau individu kenamaan tetapi, Wonderfood Museum Penang adalah berbeza dengan muzium lain, dengan meletakkan makanan sebagai pameran. Yang interestingnya fokus utama di muzium ini ialah ia memberikan fokus kepada makanan tempatan seperti : 
  • Roti Canai 
  • Nasi Lemak Ayam 
  • Cendol 
  • Laksa 
πŸ“· Google | Wonderfood Museum 

Hampa semua boleh bergambaq atau ber”selfie” dengan makanan-makanan yang terdapat di sini. Hampa Jangan terkejut dengan saiz makanan yang sangat besaq dan sangat realistic. Jangan makan tau!!! hahaha. Ini hanya replika. Sesuai untuk people yang berminat dengan sejarah makanan tempatan kita. 

Ha.. tak cukup lagi Cheq nak habaq kat hampa tempat makan yang best kat Penang ni. Kita sambung lagi dengan tarikan interesting food. Terletak di Medan Selera Astaka Bukit Bendera, kedai Penang Hill Lily Ice Kacang since 1986. Tempat ini wajib hampa singgah pi.. sebagai penutup setelah penat lelah mendaki atau menaiki Bukit Bendera, Penang Hill. Antara yang interesitng things yang hampa boleh try kat sini ialah Jus buah-buahan (Jus Avocado), Smoothies dan Ice kacang. Terkenal dengan Mango Ice yang berharga RM10, rasanya sangat sedap disebabkan terdapat potongan buah mangga segar berserta aiskrim. Ok mai sini, Cheq nak listkan tempat-tempat makan sempoi yang wajib hampa pi??;
  • Deen Maju - Nasi kandaq
  • Roti Canai Transfer Road - kuah banjir dengan ayam sedap giler
  • Roti Canai Gemas Road - suasana breakfast paling giler
  • Roti banjir kuah kaw tambah cheese telur dan bawang mmg lain dari lain
  • Roti bakar telur 1 Malaysia pun sedap
  • Restoran Kapitan - Tandoori kambing paling sedap 
  • Sup Hameed  
  • Tajuddin Hussain - ayam bawang power! Ayam ros pun sedap. Nasi biryani dia pun sedap. Kedai bersih giler.
  • Abu Mamak - bukan kedai mamak besar. Warung kecik tepi jalan jer. 
  • Nasi goreng udang - Batu Ferringhi
  • Nasi kandar flat kg melayu
  • Breakfast serabai astaka Taman Saadon
  • Mee husin dalam Market Jelutong
  • Nasi lemak lobster project box
  • Cargas cafe 
  • Nadi kandar Shariff medan selera Gelugor 

TEMPAT-TEMPAT MENARIK PILIHAN PELANCONG DALAM DAN LUAR

Sekarang bulan Disember, sudah penghujung tahun 2018 dan musim cuti sekolah memang Pulau Pinang adalah destinasi yang terbaik untuk bercuti sambil melancong bersama travelokaTerdapat banyak daya tarikan disini yang akan membawa hampa lebih dekat kepada alam hijau ini contohnya Home of Nature, Nature Trail, Canopy Walk, dan Tree Top Walk. Ada 3 cara untuk sampai ke sini iaitu dengan naik train, mendaki atau guna 4WD. 


πŸ“· Google | Avatar

Nature Trail disini korang dapat menikmati keindahan hutan hujan tropika dengan lebih dekat di Penang Hill. Sepanjang 1.6KM berjalan disini hampa boleh menghayati keindahan alam dengan beberapa pilihan taman tema seperti Colour Garden, Butterfly Bank, Fragrant Garden and Ginder dan Palm Grove. Lokasi ini sangat sesuai untuk setiap peringkat umur kerana ia memfokuskan dalam kepentingan menjaga hutan kita. Keindahan flora dan fauna pastinya akan memukau mata.

Gayat atau tidak hampa wajib untuk mencuba The Tree Top Walk! Adalah amat rugi sekiranya hampa datang kesini dan tidak menaiki The Tree Top Walk yang berketinggian 13m. Hampa boleh melihat pemandangan 360˚ Pulau Pinang daripada sini. Jika cuaca menarik, Langkawi juga boleh dilihat disini. Nice kan? Hehehe. πŸ˜„

πŸ“· Google | Avatar

Avatar? Mungkin terbayang didalam minda hampa tentang movie makhluk biru yang famous tu. Hutan yang penuh warna-warni didalam filem tersebut telah diilustrasikan di Tanjung Tokong ini. Daya penarik disini ialah Taman Tulip, Papan Chess Cina, Pokok berwarna-warni dan Menara Bercahaya. Mungkin saiz tempat ini tidak berapa besar sebab dalam 10-15 minit hampa sudah siap tawaf, tetapi pemandangan yang cantik ini akan membuatkan hampa merasakan sejam tidak mencukupi untuk berada di salah satu tempat menarik di pulau pinang ini. Sesuai untuk mereka yang suka bergambar .Turut menjadi daya penarik disini ialah Taman bunga Kulip yang cantik. Disini tiada bayaran dikenakan. Gunakanlah peluang sebaiknya kerana biasanya pameran bunga tulip bercahaya dikenakan bayaran sehingga RM15 sekali masuk di tempat-tempat lain. Pesanan buat hampa parking disini agak terhad dan jangan pergi siang kalau tidak mahu kecewa.


πŸ“· Google | Komtar

Bangunan Komtar Pulau Pinang merupakan pusat tumpuan terbaru di Pulau Pinang. Nafas baru yang diberikan kepadanya telah membuatkan tempat ni menjadi pusat pelancongan yang aktif dengan terdapat banyak tempat didalam atau sekitarnya untuk dicuba such as Ocean Explorer, Tongkat Ali King, Magic Mirror Maze, Window of the Top, dan Penang Jurassic Research Center. Pilihlah tempat bersesuaian dengan minat hampa dan bajet hampa. Window of the Top merupakan tempat yang menarik seperti The Shore, Melaka. Tempat-tempat tu adalah tempat yang sesuai untuk budak-budak atau sesiapa yang gemar aktiviti indoor.  

LAGI TEMPAT MENARIK YANG SELALU MENJADI PILIHAN PELANCONG
  • Penang Street Art
  • George Town
  • Bukit BenderaAir Itam
  • Night Market
  • Batu Ferringhi
  • Gurney Drive
  • George Town
  • ESCAPE Theme Park
  • Teluk Bahang
  • Upside Down Museum
  • 3D Trick Art Museum
  • Wonderfood Museum
  • Ghost Museum
  • The Top Penang

So of course hampa terpikir camne nak ke Penang dalam masa yang cepat kan???, 
so hampa boleh check it out kat Traveloka untuk book tiket Fly 



Hopefully this info dapat tolong hampa semua!!!

Sabtu, 15 Disember 2018

MMSOS 'Panic Button' Aplikasi Pertama Bertugas 24 Jam Ketika Mengalami Kes Kecemasan

Sabtu, Disember 15, 2018 0 Comments
Assalamualaikum & salam sayang semua πŸ˜™
Cheq Sempoi di sini...


MMSOS SATU APLIKASI PERTAMA YANG BERTUGAS 24 JAM MELINDUNGI ANDA DALAM WAKTU KECEMASAN

Aplikasi ini adalah tepat pada masanya diperkenalkan oleh MM Synergy Sdn Bhd, sekali gus dapat membantu kerajaan dan polis memastikan kadar jenayah di seluruh negara terus menurun dan rakyat sentiasa berasa selamat. Ia juga membantu dalam mengurangkan kos bebanan pengguna.




Aplikasi ini merupakan yang pertama seumpamanya di Malaysia, kerjasama bantuan ambulan, polis, bomba, hospital atau klinik, laporan jenayah, motor assist dan kaunseling yang mudah diakses, beroperasi 24 jam, tujuh hari seminggu dan 365 hari sepanjang tahun. Pengguna boleh menggunakan perkhidmatan ini pada bila-bila masa dan di mana sahaja ketika mengalami kes kecemasan. 



Apabila berlaku kecemasan, mereka hanya perlu menekan 'panic button' (butang kecemasan) dan team SOS Response akan membantu pengguna mengenal pasti dan menyelesaikan masalah yang dihadapi serta mendapatkan bantuan yang terdekat dengan anda. Anda sebagai pengguna boleh monitor status anda melalui aplikasi ini.

Aplikasi bantuan kecemasan “Creating Awareness”. Merupakan kempen menanam dan menyemai kesedaran rakyat akan kepentingan aplikasi MMSOS ini, dengan hanya menekan “Panic Button” para pengguna yang berdepan dengan kecemasan seperti kecemasan kes ragut, rompakan, serangan, jenayah harta benda, kecurian kenderaan, kebakaran, pembuli jalan raya, cubaan rompakan, perbuatan yang mencurigakan, membantu dalam memaklumkan ahli keluarga bila berlaku kecemasan, tunda kenderaan, tuntutan insuran, ‘jump start’ kereta, membantu ganti tayar pancit atau rosak dan mengatur ambulan, polis, bomba, hospital atau klinik, laporan jenayah, motor assist dan kaunseling yang mudah diakses semuanya dalam satu butang, dengan menekan butang di skrin telefon.





KELEBIHAN MELANGGAN APLIKASI MMSOS KEPADA ANDA

Setiap hari wanita berisiko terdedah kepada jenayah antaranya kes ragut, serangan, pembuli jalan raya dan rompakan. Bayangkan anda berdepan situasi berbahaya dan dalam kecemasan terutama ketika seorang diri. Dalam keadaan mendebarkan itu kebanyakan daripada kita hanya mampu berdoa supaya tidak berlaku kejadian tidak diingini.




Kelebihan Melanggan Aplikasi MMSOS :
  • Kelebihan melanggan aplikasi ini, percuma 'Personal Accident Insurance’ (value worth 50,000).
  • Percuma pemeriksaan kesihatan (worth RM365).
  • Diskaun 70% untuk ‘Car Tinted’.
  • Diskaun 40% untuk pakej percutian ke Marina Island (all in package for 2 person, 3D2N + Dining).
  • ‘Special rate’ untuk memperbaharui insuran kereta.
  • ‘Special rate’ untuk penyelenggaraan kereta.
  • ‘Ambulance fees’.
  • Percuma ‘towing’.

Aplikasi itu boleh dimuat turun secara percuma di Play Store dan Apps Store  dengan hanya klik http://bit.ly/2mC6Y03, kemudian membuat pendaftaran dengan memasukkan butiran diri. Bagaimanapun, buat masa ini, perkhidmatan yang sangat bermanfaat ini hanya ditawarkan di Lembah Klang dan akan dikembangkan ke kawasan lain secara berperingkat.

Rakan Cop MMSOS

Selasa, 4 Disember 2018

Sebut Je Domino's Pizza | Anak-Anak Melompat Keriangan | Suami Gembira Tidak Terkata

Selasa, Disember 04, 2018 1 Comments
Assalamualaikum dan salam sayang semua 😘

Cheq Sempoi bila masa gaji paling membahagiakan ialah bila dapat memenuhi kesukaan anak-anak!!!.😍

Domino's Pizza | πŸ•πŸ•πŸ•Sebut je Domino's mesti ramai yang terbayangkan kesedapan pizzanya kan?? Adoiii.... Cheq Sempoi dok tengah menaip ni pun, terliuq la dibuatnya. Rasa nak je call Domino's dan order sekarang!  Tapi, sabaq, iman kena kuat!!! Sebab belum nampak bayang tarikh gaji lagi masih jauh.πŸ˜‚


Dari info yang Cheq Sempoi dapat tau... sejarah Domino's Pizza mula dilancarkan di Malaysia oleh pengasasnya Tom Monaghan pada tahun 1997. Woww.. dah lama rupanya, kira punya kira dah 21 tahun. Klu anak dara ni dah boleh dipetik orang buat isteri. 😁



Cheq Sempoi sekeluarga pantang bila sebut anak-anak melompat-lompat suruh order atau makan direstoran Domino's Pizza. Memang tak sahlah kalau masing-masing punya menu faveret masing-masing termasuklah En. Suami Cheq Sempoi. Pendek kata, satu family memang sukakan Domino's Pizza. Rasanya yang sedap, servisnya yang pantas, dan semestinya banyak pilihan! Samada... nak delivery ke, nak take away ke, atau nak makan di sana. Memang puas hati dan berbaloi.



Lagi satu keistimewaan yang kami satu keluarga suka, Domino's Pizza ni selalu sangat buat promosi tau??. Harganya jauh lebih murah. Memang berbaloi-baloi dan berbakul-bakul untung. Dengan cawangannya yang banyak di sekeliling kita sangat mudah mendapatkan Pizza yang panas-panas masuk ke dalam mulut kita dengan berselera menjamu perut hingga kenyang.

Menarik bukan? Apa tunggu lagi??...Jom pergi beli sekarang!!! 
πŸ•πŸ•πŸ•πŸ•πŸ•

Untuk maklumat lanjut sila layari :
LAMAN WEBFACE BOOK | INSTAGRAM

Ahad, 4 November 2018

[TEATER TERBARU] TERBALASKAH DENDAM LAKSAMANA ATAS PERTUMPAHAN DARAH ISTERI DAN ANAKNYA?

Ahad, November 04, 2018 1 Comments
Assalamualaikum dan salam sejahtera...
Cheq Sempoi di sini,




TEATER BANGSAWAN DENDAM LAKSAMANA YANG PENUH EMOSI!!!

Teater Terbaru | Terbalaskah Dendam Laksamana Atas Pertumbahan Darah Isteri Dan Anaknya?. Kerana seulas nangka, nyawa insan yang tidak berdosa terkorban. Kerana kerakusan nafsu, dendam dan amarah akhirnya membawa kepada perbalahan antara Sultan Mahmud Syah II dengan Laksamana Bentan. Pastinya kempunan Dang Anum untuk merasai nangka kepunyaan Sultan akhirnya, menyaksikan nyawanya menjadi taruhan. Lalu menjadi antara kisah paling menarik untuk seisi keluarga datang menonton teater muzikal terbaru yang dianjurkan oleh Pat Ibrahim Project Entertainment dan Jabatan Kebudayaan Dan Kesenian Negara (JKKN), dengan kerjasama Pusat Pelancongan Malaysia dan lain-lain agensi bertujuan untuk mengangkat dan memartabatkan kembali seni bangsawan di samping menyebar luas jenama Semarak Bangsawan melangkau ke negeri-negeri di Malaysia. 

Datin Paduka Zaitoon Dato' Othman (Ahli Majlis Tertinggi Yayasan Sime Darby)

Jerayawara Pekan Bangsawan Warisan Budaya 2018 (JPBWB) merupakan program baharu. Objektif pelaksanaan JPBWB adalah untuk memartabatkan dan memperkasakan bangsawan, membawa bangsawan ke peringkat negeri dan memperkenalkan bangsawan kepada generasi baru. Ini adalah inisiatif oleh PIPE yang amat positif terutama dalam penyemarakan dan menyebarluaskan seni budaya. Pastinya ada sesuatu yang menarik perhatian disaat mula menonton kembali kisah yang berlaku di antara Sultan Mahmud II dan Laksamana Bentan. Mungkin kebanyakan daripada kita sudah mengetahui kisah tersebut namun kupasan tentang perkara berkenaan pasti akan menemukan sesuatu yang baharu. Dendam seorang Laksamana begitu menarik perhatian untuk menyorot kembali kisah yang pernah berlaku kira-kira 318 tahun yang lalu.



Persembahan yang menarik | rasa gembira, menghiburkan, marah dan pengakhiran yang menyedihkan. Memang sangat terhibur dengan pementasan Bangsawan Dendam Laksamana,  ini. Seramai 52 orang daripada teknik, produksi sehingga para pelakon turut serta dalam menjayakan Jerawara ini. Dari segi pelakon memang sangat hebat! Semua pelakon sangat menjiwai watak sehingga meninggalkan kesan dihati setiap penonton di atas lakonan mereka, Bukan kerja yang mudah untuk mereka lakukan!  muzikal band, pencahayaan dan audio juga terbaik. 


Bangsawan Dendam Laksamana, sebuah cerita dari mata penulis, didasarkan pada sebuah kisah dari halaman di Tuhfat Al Nafis. Kisah ini menceritakan bagaimana Sultan Mahmud Syah II dibunuh oleh laksamananya, Laksamana Bentan, untuk membalas pembunuhan isterinya Wan Anum (yang mengandung) kerana memakan seulas buah nangka milik Sultan. Kisah yang mengerikan hati ini sangat popular di kalangan orang Melayu lama. Kisah ini telah melalui pelbagai komposisi oleh para pendongeng dan salah satu karya itu diterbitkan pada tahun 1978, yang merupakan karya Shaharom Husain (Masyhor Malaya) yang diterbitkan oleh Nusantara. 



Pementasan produksi ini mengambil inspirasi daripada skrip Shaharom. Teater di bawah tajuk yang sama telah dipentaskan tahun lalu dan telah menerima 4 nominasi di 15th Boh Cameronian Awards iaitu Calon Pelakon Lelaki Terbaik, Calon Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik, Calon Rekaan Kostum Terbaik dan Calon Rekaan Lampu Terbaik.



PELAKON-PELAKON YANG TERLIBAT DENGAN TEATER BANGSAWAN DENDAM LAKSAMANA

Teater Bangsawan Dendam Laksamana akan menampilkan wajah-wajah lama dan baharu. Gandingan segar yang akan diperlihatkan kali ini menampilkan Hairi Safwan, Aidilla, Dato’ Jalaluddin Hassan, Megat Syarizal, Anwar Rusdini, Fitri, Que Ross, Azhar, Asmidar dan ramai lagi. Malah tulang belakang pekan ini turut membariskan nama-nama yang sudah dikenali ramai melalui hasil kerja mereka. Antaranya Eja Ibrahim (Pengurus Projek), Pat Gui dan Hamidon (Pengurus Pentas), Akma Suriati (Kostum), Yusman (Pengurus Lampu) Duan (Pengarah Muzik) dan Siti Jasmina selaku penulis skrip.



Jerayawara Pekan Bangsawan Warisan Budaya bermula di Kuala Lumpur pada 29 Oktober hingga 11 November 2018

Harga tiket untuk teater ini boleh didapati di talian hotline 0193036008 pada harga RM30, RM50, RM80 dan RM100 Jualan secara dalam talian di pipent.peatix.com.

Cheq Sempoi & Rakan Bloggers
ANDA SEMUA HARUS MENONTON DAN BUAT PENILAIAN SENDIRI
CHEQ SEMPOI BAGI 9/10 BINTANG!!!
✴✴✴✴✴✴✴✴✴

Jumaat, 2 November 2018

Kelebihan Terkini Yang Disediakan Menerusi Portal Zakat2u Memudahkan Anda Berzakat

Jumaat, November 02, 2018 2 Comments
Assalamualaikum dan salam sejahtera...
Cheq Sempoi sini...


Tuan Haji Ahmad Shukri Yusoff (kanan) bersama En. Abdul Hakim melakukan gimik pelancaran pada Majlis Pelancaran zakat2u.com.my versi 4.0 di Wisma PPZ-MAIWP, Taman Shamelin Perkasa, Kuala Lumpur

Baru-baru ini sekali lagi Cheq Sempoi berpeluang ke Majlis Pelancaran laman web zakat2u Versi 4.0 di Pusat Pungutan Zakat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (PPZ-MAIWP) dalam usaha memperkasakan kemudahan mengutip bayaran zakat.

Tuan Haji Ahmad Shukri Yusoff (Ketua Pegawai Eksekutif PPZ-MAIWP) berucap..

Ketua Pegawai Eksekutif PPZ-MAIWP, Ahmad Shukri Yusoff, berkata sejak bermula Ramadan tahun 2011 lagi pihak PPZ-MAIWP mempelbagaikan kemudahan kepada pembayar dan bakal pembayar zakat. Dengan pelancaran laman web baru ini akan lebih memberi perkhidmatan sedia ada yang fungsinya telah dinaik taraf semaksima mungkin.

Menurutnya lagi, ia seiring dengan dengan perubahan teknologi pada masa kini bagi memudahkan umum di Wilayah Persekutuan menunaikan kewajipan berzakat. PPZ-MAIWP melancarkan perkhidmatan bayaran zakat melalui laman web zakat2u versi 4.0 yang mempunyai banyak kelebihan. Melalui kemudahan ini, pelbagai urusan pembayaran zakat dapat dilakukan menerusi dalam talian dengan mudah dan cepat.


Antaranya kelebihan terkini yang disediakan menerusi portal zakat2u versi 4.0 adalah :-

  • pengiraan kalkulator zakat secara automatik yang lebih ringkas dan jelas.
  • Melakukan pembayaran lebih dari satu jenis zakat dalam satu masa dengan penggunaan Troli Zakat.
  • Penggunaan resit rasmi bayaran online secara sepenuhnya.
  • Bacaan doa untuk para Muzakki setelah selesai pembayaran zakat.
  • Integrasi pembayaran zakat menggunakan Chatbox FB Mesengger.
  • Video tutorial panduan pengiraan zakat.
  • Video tutorial panduan pengiraan zakat juga boleh dirujuk di laman web tu!!.

Barisan Tulang Belakang Yang Menjayakan Projek Laman Web zakat2u versi 4.0

Seiring dengan moto kami, ‘PPZ-MAIWP Memudahkan Anda Berzakat’, PPZ-MAIWP mengambil inisiatif ini untuk memberi kemudahan yang maksimum kepada pembayar zakat kami dengan menaik taraf sistem zakat2u.com.my ke versi 4.0.

Sesi Soal & Jawab

Dalam pada itu, Encik Ahmad Shukri berkata, kemudahan terkini zakat2u.com.my juga dilaksanakan sebagai tanda penghargaan kepada pembayar zakat yang tanpa jemu memberikan kepercayaan kepada PPZ-MAIWP sebagai pengutip zakat mereka.

“Boleh dikatakan hampir kesemua medium saluran zakat dan kolaborasi strategik telah kami laksanakan sehingga boleh kami katakan bahawa tiada lagi alasan yang dapat diberi oleh umum yang wajib menunaikan zakat untuk melaksanakan kewajipan berzakat mereka.

“zakat2u.com.my versi 4.0 ini telah dinaik taraf fungsi dan sistemnya. Kesemua fungsi dan sistem ini diwujudkan adalah untuk memberi lebih banyak kemudahan kepada pembayar seiring dengan keadaan serba ringkas, mudah dan cepat sekarang ini untuk mereka segera menunaikan kewajipan zakat mereka tanpa mengambil masa yang lama,” katanya pada sidang media, di sini hari ini.

“Kita akui bahawa tanpa pembayar zakat mana mungkin asnaf yang hampir 30,000 keluarga dapat dibantu oleh pihak Baitulmal – MAIWP ditambah lagi peningkatan asnaf saban tahun.

“PPZ-MAIWP akan sentiasa meningkatkan kualiti perkhidmatan pembayaran zakat kepada umum di Wilayah Persekutuan agar tiada lagi halangan untuk mereka menunaikan zakat agar ia dapat mengurangkan kemiskinan masyarakat bandar.

Kemudahan zakat2u Versi 4.0 & Cheq Sempoi

Laman web zakat2u.com.my versi 4.0 telah dikemaskini dengan lebih baik, dengan memperkenalkan lebih banyak fungsi yang dapat memberikan perkhidmatan pembayaran zakat dengan lebih sistematik.

Untuk maklumat lanjut sila hubungi 
Talian Zakat: 
1-300-88-5757

Rabu, 17 Oktober 2018

RESORT WORLD KIJAL TERENGGANU | MENJANJIKAN KETENANGAN KEDAMAIAN DAN KEPUASAN PARA PENGUNJUNG | TEMPAT PENYU BERTELUR

Rabu, Oktober 17, 2018 2 Comments
Assalamualaikum dan salam sayang buat semua...


Cheq sempoi sini!!! sudah lama Cheq Sempoi tak bersiaran. Sejak kebelakangan ni kesihatan agak terganggu la. Sekarang alhamdulillah sikit lepas jumpa doktor. Ok walaupun dalam kurang memuaskan Cheq Sempoi sempat pergi ke sebelah pantai timur. Terengganu kito... Mu tunggu aku datang!!!. 😍

Waktu bertolak dengan menggunakan Bas Persiaran Go Genting Tour Ride To The Peak

Mungkin anda semua jugak sedang merancang percutian di Pantai Timur Malaysia?. Jom Cheq Sempoi cadangkan tempat peranginan popular di Pantai Timur Malaysia yang wajib pergi dengan keindahan pantainya yang tenang serta sangat memukau hati dengan sesuatu yang unik dan santai.



Chek in di reseption


Travel kali ni bertempat di Resort World Kijal, Terengganu yang sangat indah serta cantik pemandangannya. Paling Cheq Sempoi teruja ialah berpeluang menyaksikan kitaran kehidupan... apabila seangkatan penyu pulang ke pantai di Resorts World Kijal, Terengganu tempat Cheq Sempoi menginap. Woww!! sangat awesome pengalaman dan peluang baru dari pihak Awana Genting ni buat Cheq Sempoi sekeluarga.


Resorts World Kijal (dahulunya dikenali sebagai Awana Kijal) adalah benar-benar Syurga di Bumi dengan layanan kelas pertama. Untuk makluman anda... tempat-tempat persekitaran tersebut diberi sokongan oleh Resort World Kijal melalui pembersihan pantai tahunan Jabatan Perikanan.



Bilik Cheq Sempoi sekeluarga
Suite Premier
Dengan pantai yang berpasir halus murni di latar belakangnya, Resorts World Kijal menawarkan pemandangan yang agak indah dan romantis ke retret eko alam jauh dari hiruk-pikuk kota. Resorts World Kijal menawarkan pelbagai jenis bilik untuk memenuhi keperluan percutian serta keselesaan anda dan boleh menampung ratusan tetamu pada satu masa. Jika anda mencari beberapa privasi atau urusan romantis, Suite Premier ini pasti disyorkan; dengan tab mandi peribadi dan jakuzi luaran dengan akses langsung ke pantai.

Padang Golf & Tasik Kecil
Gelanggang Tenis
Gym

Di sini jom Cheq Sempoi berkongsi dengan anda apa yang boleh anda lakukan di Resorts World Kijal selain menikmati pemandangan hebat di sini. Mempunyai gym, gelanggang tenis dan kawasan Permainan Golf yang luas dengan sebuah tasik kecil yang hijau pemandangan mampu mengeluarkan aura positif bagi anda yang bermain sambil beriadah. Padang golf ini bukan sahaja terbuka kepada tetamu hotel tetapi juga mengalu-alukan tetamu berjalan kaki. Mereka yang suka bermain golf akan menghargai kenyataan bahawa padang golf kejuaraan 18-lubang Resorts World Kijal mempunyai setanding 72, dan terdiri daripada Palma dan Rimba Nines. Tetamu yang terlupa membawa peralatan golf mereka akan gembira kerana set golf tersedia untuk disewa. 


Antara aktiviti-aktiviti lain ;


πŸ’ͺ Gym
🎯 Memanah
🎾 Tenis
🚡 Berbasikal
🎣 Memancing
πŸŒ‘ Melihat kelip-kelip dibakau
🌳 Menikmati durian (mengikut musim)

Aktiviti Telematch / Teambuilding

Resorts World Kijal boleh menampung kumpulan besar tetamu, dan oleh itu ia adalah lokasi yang sempurna untuk hari-hari keluarga atau teambuildings. Anda boleh meminta pihak resort untuk menganjurkan gim sayap yang menyeronokkan untuk hari keluarga atau program teambuilding anda. Mereka agak kreatif untuk datang dengan segala macam permainan yang menyeronokkan untuk anda mengambil bahagian. Bahagian yang terbaik? Pelancongan yang menyeronokkan boleh dilakukan di pantai.

Permainan Rakyat
Anda tidak akan berasa bosan dengan pelbagai jenis permainan yang ada. Anda boleh bermain boardgames gergasi yang ada dengan keluarga dan rakan-rakan anda semasa menginap di Resorts World Kijal tanpa sebarang kos sama sekali. Mereka mempunyai pelbagai jenis permainan nostalgia untuk anda memilih dari, permainan ular gergasi & tangga, teng teng dan catur gergasi.



Ingin berenang tetapi tidak berminat untuk merasa pasir di kulit anda? Merasa takut dengan gelombang kasar di pantai? Jom, pergi ke kolam renang besar di Resorts World Kijal. Kolam renang menyediakan persekitaran yang selamat untuk orang dewasa dan kanak-kanak untuk berenang santai.



Makan tepi laut suasana romantis di OASIS BEACH BISTRO (OBB)
Terdapat beberapa restoran inhouse di Resorts World Kijal, tetapi jika anda berada dalam mood untuk beberapa tempat makan yang romantis, hanya menuju ke Oasis Beach Bistro. Anda boleh meminta persediaan gazebo seperti dalam gambar di atas untuk menggembirakan orang yang anda sayangi. Menambahkan lagi romantis malam anda Live Band akan menghiburkan anda dengan yang tersayang.


Live Band
Seseorang mesti melakukan sesuatu semasa anda berada di Resorts World Kijal selain berjalan-jalan di sepanjang pantai menikmati matahari terbit. Tidak seperti pantai di Pantai Barat di mana anda hanya dapat melihat matahari terbenam, di sini di Pantai Timur, anda akan dapat melihat matahari terbit dari pantai dan ia adalah pemandangan yang menyegarkan dan mengasyikkan.



Terdapat banyak buaian gantung yang diikat ke pokok kelapa di sepanjang pantai di Resorts World Kijal. Ini adalah untuk keseronokan santai anda, jadi anda boleh mengambil kesempatan daripada buaian ini untuk berjemur atau hanya untuk menikmati kesegaran udara nyaman bau lautan luas sambil menikmati suasana sempurna untuk berehat di waktu malam juga, di bawah langit yang berbintang.



Penyu betina yang datang mendarat untuk bertelur

TURTLE WATCHING / MELAWAT PENETASAN PENYU 🐒🐒

Penyu adalah salah satu makhluk paling unik di bumi dan boleh didapati di semua perairan hangat dan sederhana di seluruh dunia. Kebanyakan penyu menjalani perpindahan yang panjang, sejauh 1400 batu, antara tempat makan mereka dan pantai di mana mereka bersarang. Penyu boleh dilihat di persiaran laut pantai di Terengganu, Malaysia, dan pantai persendirian di sepanjang Resorts World Kijal adalah salah satu daripada tempat mereka datang.

Pada dasarnya, tujuh spesies yang boleh didapati hari ini telah wujud selama lebih dari 100 juta tahun, sejak zaman dinosaur dan mereka menghadapi ancaman kepupusan dan sangat sukar untuk mencari habitat populasi untuk penyu kerana penyu jantan tidak akan kembali ke pantai. Hanya penyu betina yang akan kembali ke tempat bersarang yang sama di mana mereka dilahirkan dan bahkan kemudian, itu hanya bertujuan untuk meletakkan telur sahaja.

Apabila penyu betina datang ke pantai mereka menggali sarang di tanah dengan pedang belakang mereka, menanamkan telur mereka dan kembali ke lautan. Mereka muncul pada waktu malam, bergerak ke arah lautan dan kekal di sana, bersendirian, sehingga tiba masanya untuk mengawan. Musim mengawan biasanya pada bulan Mac-Oktober, bergantung kepada spesies dengan tempoh kehamilan 6-10 minggu. Penyu betina boleh menghasilkan antara 70-190 telur bergantung kepada spesies.


Pendaratan penyu biasa di sepanjang pantai peribadi Resorts World Kijal, terutama dari Mei-Oktober setiap tahun. Penyu boleh dilihat telur mereka pada waktu malam di sepanjang pantai di Resorts World Kijal, tetapi sekali lagi, itu semua tentang nasib. Jika waktu yang tepat dan anda kebetulan, anda akan dapat melihat penyu tersebut, tetapi jangan bimbang jika anda tidak melihat apa-apa di pantai sambil berjalan kaki di sepanjang pantai pada waktu malam. Resorts World Kijal mempunyai Hatchery mereka sendiri di mana telur penyu yang ditemui di sepanjang pantai di Resorts World Kijal dipindahkan supaya anak-anak penyu mempunyai peluang yang lebih baik untuk bertahan hidup apabila dibebaskan ke laut.

Penetasan ini adalah sebahagian daripada usaha Resorts World Kijal untuk menyebarkan kesedaran tentang penyu dan membantu untuk mengisi semula laut dengan penyu supaya tidak pupus selamanya. Telur penyu yang telah dikumpulkan di sini ditanam di dalam pasir dan biasanya menetas dalam kitaran 60 hari. pasir di mana sarang penyu menentukan kelamin penyu: di bawah 85 darjah Fahrenheit (30ΒΊC) adalah penyu jantan yang utama; di atas 85 darjah Fahrenheit (30ΒΊC) adalah penyu betina.


Telur penyu yang didemokan penanaman. Menguburkan telur penyu di dalam. Selepas menetas, anak-anak penyu mengambil masa selama seminggu untuk menggali diri mereka keluar dari sarangnya. Apabila anak-anak penyu sudah keluar dari telur mereka, mereka akan dilepaskan ke lautan dalam usia 3 atau 4 hari selepas menetas. Mereka dilepaskan berdikari serta bertahan hingga dewasa. Jika anda melawat penetasan semasa musim penetasan (antara Mei hingga Oktober), anda berpeluang dapat melihat / melepaskan anak-anak penyu kembali ke laut.



Berikut adalah sedikit tentang penyu ; 
🐒🐒🐒

Setiap 100 penetasan dikeluarkan, hanya satu atau dua penyu yang terselamat. Kadar kematian penyu sangat tinggi bukan sahaja disebabkan oleh pemangsa tetapi ia semata-mata bersifat hidupan liar di mana ia adalah mengenai survival yang paling kuat. Yang berkata, berhenti mencemarkan laut dan berhenti membeli telur penyu. Itu sahaja akan membantu dalam meningkatkan populasi mereka.

Terdapat sesuatu untuk semua orang di Resorts World Kijal, sama ada berbulan madu, pemain golf atau pencinta alam. Secara keseluruhannya, ia adalah tempat yang sempurna jika anda ingin berseronok dan berehat.
Ingin berehat? Untuk maklumat lanjut mengenai tempahan percutian di Resorts World Kijal, sila rujuk maklumat di bawah.

Resorts World Kijal
Tambah: Km 28, Jalan Kemaman-Dungun, 24100 Kijal, Kemaman, Terengganu.


Tel: (609) 864 1188
Faks: (609) 864 1688